Нос Емине през есента

Нос Емине е най-източния край на Старопланинската верига и разделя нашето Черноморие на Северно и Южно крайбрежие. Брегът е скалист и с височина от около 50-60 метра. Във морето има много подводни скали разпростиращи се на повече от 200 метра навътре в морето. Като цяло районът е доста опасен за корабоплаване. Предполагам, това е и една от причините да има морски фар.

Цветна пейзажна фотография

Нос Емине е обявен за природна забележителност в средата на 70-те години. Тук завършва и Европейски пешеходни маршрут, българският участък е известен като „Ком-Емине“. В близост се намира и „защитената“ местност Иракли, която се е превърнала в строителна площадка.

Цветна пейзажна фотография

Пътят в по голямата си част го няма , но там където има такъв … по добре да няма. Местните казват, че това ги спасява от пълчищата на автомобилните туристи. До носа се намира село Емона приело името от древната крепост Емона. Названието идва от древногръцкото наименование на Стара планина „Аемон“. Мястото определено си заслужава приключението, красиво е и труднодостъпно.

Още снимки може да разгледате в галерия „Природа“

Вашият коментар