Колаж, ретуш и мат пейнтинг

Това е любимата ми част с много имена от фото приключението.Ретуш (retouch), мат пейтинг (matte painting), фото-колаж (photo collage), фото-манипулация (photo manipulation),  фото-едитинг ( photo-editing), концептуална фотография и идейна фотография (conceptual and creative photography)  и всякакви подобни имена. Тук е мястото където осъществявам моите идеи и фантазии от няколко фотографии. Повечето неща залитат към по мрачните части от съзнанието, други към идеята за експериментиране задвижено от чисто любопитство (ама аз това мога ли да го направя?!?!) за достигане на крайния вид на изображението. С няколко думи тук има много драматизъм, странни образи, мрачни сцени на границата между реалност и нереалност. Дано всеки посетил тази секция намери нещо, което да му допадне. Препоръчвам да се гледа с музикален съпровод на класическа и много драматична музика … или друга музика но да е драматична …

Ретуш (retouch)
Retouch (от английски „retouching“) е процесът на промяна на изображение чрез корекции и избистряне на детайлите му, обикновено за подобряване на качеството му или за премахване на нежелани дефекти.

Ретушът може да включва редактиране на цветовете на изображението, коригиране на осветлението и теновете, премахване на драскотини, белези или други дефекти, премахване на косми, драскотини и дори на промяна на формата на обекти в изображението. В много от случаите в дигиталната ера търсим и ефектите от старите филми. Едно време се чудих как да махам драскотините от негативите, а сега се чудя как да ги добавя. Важното е да си губиш времето и да мърмориш.

Процесът на ретуш е обикновено извършван от професионалисти в областта на дизайна, рекламата, модната индустрия, фотографията и други подобни области. Ретушът може да се извършва на ръка, като се използват специални пинсети и козметични продукти или чрез компютърен софтуер. Няма да изброявам софтуерите търсачките са пълни с информацияза тях

Ретушът има голямо значение за фотографията и дизайна, тъй като позволява на професионалистите да подобрят изображенията и да постигнат по-привлекателен визуален ефект. Но, както за всяко нещо трябва доста практика и ровичкане в интернет пространството. Важното е да имаш време и желание.

Мат пейтинг (matte painting)
Matte painting е техника за създаване на фонове за филми, видеоигри и други видове визуални ефекти, която използва комбинация от рисуване и компютърна графика.

В началото на техниката, фоновете били рисувани на големи листове хартия или платно, като тези рисунки се се сканирали и добавяли към сцените във филмите. Сега често се използва компютърна графика, за да се създадат фоновете.

Мат пейтинг може да се използва за създаване на измислени светове или за възпроизвеждане на реални места или исторически периоди. Техниката може да бъде използвана за създаване на различни ефекти, като например за добавяне на облаци, за създаване на градски пейзажи или за пресъздаване на стари забележителности. Като цяло дава огромна визуална мощ на вашите фантазии

Matte painting играе важна роля в производството на филми и видеоигри, като позволява на създателите да създават виртуални светове, които изглеждат реалистично и вдъхновяващо. Аз лично я използвам във фотографията за забавление и пресъздаване на моите визуални фантазии.

Kолаж (collage)
Колажът е изкуство на композиране на различни обекти и материали, като например картинки, фотографии, текстове, парчета от вестници или списания и други подобни елементи, за да се създаде ново изображение. Това е техника, която се използва в изобразителното изкуство, графичния дизайн и фотографията, за да се постигне желаният визуален ефект.

Колажите могат да бъдат ръчно изработени, като се използват ножици, лепило и различни материали (забавлението с нощицата и ровичкането в списания и вестници е голяма веселба. И да не забравяме, че в живота няма undo и изненади дебнат от всички страни), или да бъдат създадени с помощта на компютърен софтуер. Независимо от начина на изработка, колажите могат да бъдат съставени от множество елементи и да имат различни форми и размери.

Колажите могат да бъдат използвани за създаване на различни видове изображения, като например постери, реклами, книжни корици или декорации за интериор. Те могат да бъдат използвани за създаване на художествени произведения или за комерсиални цели.

Колажите могат да съдържат различни елементи, които да се взаимодействат помежду си и да създават ново изображение. Това може да бъде използвано за постигане на ефект на динамичност или хармония между различните елементи в колажа.