Белоградчик отвътре и отвън

Посещавал съм Белоградчик четири пъти във всички сезони, но само сега имам снимки за краткия си престой в района ( зимните за съжaление отидоха във Валхала с един праисторически хард диск. Есенни нямам поради случайното ми появяване в района за по едно винце но два дни. А, от лятното си посещение почти нямам спомен, бях лупуртяк).

Радвам се, че този път избрахме да нощуваме в близост до пещера Магурата. Панорамите ми се откриха и … яко бой … и фото издънки (не трябва да се предоверявате на режим панорама във фотоапарата). За една нощувка се постарах да направя снимки, които да задоволят визуално бедната ми фотографска душица.

Цветна фотография

Снимките в самата крепост не бяха в най подходящото време за снимки … но … така е то … както би казал Вонегът. Мъжката влязох с фотоапарат по обед за да може всичко, което не искам в кадрите като светлина, сенки и тоналности да е там … постарах се, засирайки се чисто фотографски … но поне задоволих сетивата си (най вече с неспиращия вятър, носете си ветровка). Най големият проблем са армиите от туристи с автобуси.

Черно бяла хроматична фотография с лентов ефект

В самата крепост има какво да види и снима, най интересната част, разбира се е до скалите от където се вижда всичко.

Пролетна цветна фотография

От дясната страната на крепостта има път в близост до панорамна площадка с метални стълби в скалата (ако съм пропуснал да кажа за ветровката). Малко е стръмно, но нищо страшно след като я преодолях с апарат в една ръка и четири годишно диване в другата.

Цветна фотография на залез

Добро място за снимане има и след изхода на града, има място за паркиране между една скала и мантинелата. Има малка пътечка и ви извежда точно над парк за разходки и събития

Цветна фотография на залез

Няма да Ви пиша за историята на крепоста и други такива разгъвания на локуми за по добра индексация в гугъл, има си Укипедия за тази цел 🙂

Още снимки може да разгледате в:

Галерия Природа

Галерия Градове и улици

Кординати на панорамните площадки може да видите тук:

Панорамата над Скалния парк

Панорамата към крепоста и скалите

Панорама от Магурата

Вашият коментар