Абстрактции и минимализъм

Този раздел е малко противоречив за мен, има фотографии които могат да се сложат и в други раздели от сайта но по един или друг начин съм ги оставил тук. Абстрактната и минималистичната фотография имат общи черти, понякога ми е трудно да поставя даден фотос в някаква класифицирана рамка.Все пак всеки има негово виждане.
Основно съм наблегнал на черно-бяла и монохромна фотография.Намират се и някои цветни фотографии, но те са малцинство в общата картинка. Другото по особено в галерията е че няма хора, ако има такива то те са част от формата. Намесата в кадрите е минимална основно конвертиране към черно бяло и монохром (определено далеч от това, което дава на филмовата фотография). Тук там има и текстуриране, но като цяло раздел с най малко намеса, корекции и каквито и да е манипулации. В много случаи е ползван поларизацияонен филтър (много ми се работи и с IR филтър) за да се постигнат голяма част от контрастите и черното небе. Също така в голямата си част са недоекспонирани снимките. Много от нощно изглеждащите кадри, всъщност са недоекспонирани снимки правени през деня в облачно време. По хубавото тук е, че много от кадрите не са търсени като такива, а след дълго отлежаване на някой изгубен проблясък или отново импровизирано в духа “ … ако направя така, какво ще се получи ?!?!? „. Надявам се да Ви допадне.

Абстрактната фотография е вид фотография, която не представя конкретен обект или сцена, а вместо това се фокусира върху линии, форми, цветове и текстури. Това е изкуство на детайли, което не се стреми да предаде реалността, а по-скоро да предизвика емоции и да създаде абстрактно изживяване.

Абстрактната фотография е вид фотография, която не представя конкретен обект или сцена, а вместо това се фокусира върху линии, форми, цветове и текстури. Това е изкуство на детайли, което не се стреми да предаде реалността, а по-скоро да предизвика емоции и да създаде абстрактно изживяване.

Абстрактната фотография може да се постигне по различни начини, като например чрез снимане на обекти от непривични ъгли, промяна на настройките на камерата или обработка на снимките чрез софтуер за редактиране на изображения.

Този вид фотография може да бъде силно експресивен и да предизвика силни емоции при зрителя. Въпреки че не представя ясно определен обект, абстрактната фотография може да бъде много красива и вълнуваща за гледане, като същевременно предизвиква ума на зрителя да изпълни празнотата на изображението със свой собствен смисъл и интерпретация.

Абстрактната фотография се използва в различни области на изкуството, като дизайн, реклама и изобразителното изкуство, и може да се приложи за създаване на интересни и впечатляващи визуални ефекти.

Минималистичната фотография е вид фотография, който се характеризира с много прост композиционен стил, малко елементи и ограничена цветова гама. Целта на минималистичната фотография е да се изрази много с помощта на малко и да се постигне усещане за простота и минимализъм.

Този вид фотография може да бъде фокусиран върху един обект или сцена, която е изобразена на много прост начин, без излишни детайли или елементи. Това може да бъде постигнато чрез използване на прости линии, форми и геометрични фигури, или чрез използване на няколко цветови тонове.

Минималистичната фотография може да бъде използвана за създаване на много емоционални и впечатляващи изображения, като същевременно оставя ума на зрителя да изпълни празнотата на изображението със свой собствен смисъл и интерпретация. Тази техника може да бъде използвана за създаване на илюстрации, реклами, постери и други визуални материали.

Минимализмът в фотографията може да бъде силно експресивен и да предизвика много емоции при зрителя, като същевременно създава усещане за спокойствие и хармония. Тази техника може да бъде трудна за изпълнение, защото изисква много прецизност и добро разбиране на композиционни принципи.

Общото между абстрактната и минималистичната фотография е, че и двете се фокусират върху елементи, които могат да бъдат описани като съкратени, изчистени или опростени.

В абстрактната фотография, фокусът е върху линии, форми, цветове, текстури и светлинни ефекти, които могат да бъдат използвани, за да се създаде изображение, което не представя реално съществуващи обекти или сцени. Вместо това, абстрактната фотография може да бъде интерпретация на емоции, настроения или абстрактни концепции.

В минималистичната фотография, също като и в абстрактната фотография, се използват опростени елементи, но фокусът е върху един или малко обекти. Тези обекти обикновено са представени на прост фон, който подчертава тяхната форма, линия или цвят. Минималистичната фотография може да се използва, за да се изразят простота, чистота и красота на прости форми и елементи.

Така че, общото между абстрактната и минималистичната фотография е фокусът върху опростените, изчистени елементи, но те се използват по различен начин за създаване на различни визуални ефекти и изразяване на различни концепции и настроения. Което им позволява да бъдат съвместими като изразно средство.
(Или както би казал Дон Кихот – Свободата, Санчо е велико нещо)